Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΘΕΜΑ: Πανελλήνιος Μαθητικός φιλολογικός Διαγωνισμός με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και ο Δήμος της Μονεμβασιάς στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το έτος Γιάννη Ρίτσου διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πανελλήνιο Μαθητικό φιλολογικό Διαγωνισμό εμπνευσμένο από το έργο του ποιητή.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να έλθουν σε επαφή με το έργο ενός σημαντικού μέλους της ελληνικής πνευματικής οικογένειας και να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου όλων των σχολείων της χώρας και των αμιγώς ελληνικών σχολικών μονάδων του εξωτερικού. Η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική και η συγγραφή των εργασιών θα γίνει εκτός ωρών διδασκαλίας.

Το θέμα έχει ως εξής: Καταρτίστε εργασία πάνω στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Προοπτική» (από τις Μαρτυρίες). Για την διευκόλυνσή σας προτείνουμε κάποια σημεία, τα οποία θα ήταν δυνατόν, εάν θέλετε, να εκμεταλλευθείτε. Θα μπορούσατε λόγου χάριν, να σχολιάσετε τον τίτλο του ποιήματος, όπως και την λειτουργία κάποιων λέξεων με ειδικό βάρος στην ανάπτυξη του ποιήματος, οι οποίες δίνουν ερεθίσματα για σχολιασμό («αγάλματα», «τρομακτικά γαλάζιο», «σπίτια», «ολόγυμνος», «ουρανός»). Θα μπορούσατε επίσης, εάν θέλετε, να συσχετίσετε το συγκεκριμένο ποίημα με άλλους στίχους ή ποιήματα του Ρίτσου, αλλά και άλλων ποιητών και ενδεχομένως με στοιχεία από το χώρο των εικαστικών τεχνών.

Θέλουμε να τονίσουμε ακόμα μια φορά, ότι σας δίνουμε διευκολυντικές ενδείξεις, σε καμιά περίπτωση αναγκαστικές για τον προσανατολισμό της εργασίας σας.

Η εργασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 1200 λέξεις.

Σε κάθε εργασία πρέπει να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα - στο πάνω αριστερό τμήμα της κόλλας – τα παρακάτω στοιχεία:

Επώνυμο και όνομα μαθητή

Όνομα πατέρα Όνομα μητέρας

Τάξη Σχολείο

Ταχ. Δ/νση Τηλέφωνο

Οι μαθητές θα παραδώσουν τις εργασίες τους στη διεύθυνση του σχολείου τους έως την 16η Ιουνίου 2009 και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα αποστείλουν μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν, τις εργασίες στην Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ (Ανδρέα Παπανδρέου 37 151 80 Μαρούσι Γραφείο 1111) μέχρι την 30η Ιουνίου 2009.

Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα συσταθεί για το λόγο αυτό με την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2009 και τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή στις 24 Οκτωβρίου 2009, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Οι τρεις καλύτερες εργασίες θα βραβευτούν με χρηματικά έπαθλα ως εξής:

1ο βραβείο 2.000 ευρώ

2ο βραβείο 1.500 ευρώ

3ο βραβείο 1.000 ευρώ


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: